Το ktimatologio-amaliadas.gr χρησιμοποιεί cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων και την λειτουργία κάποιων υπηρεσιών του. Αποδέχομαι | Μάθετε περισσότερα
Κτηματολόγιο Αμαλιάδας logo

Συχνές Ερωτήσεις

 

Βασικές οδηγίες για την εφαρμογή επικαιροποίησης προσωπικών στοιχείων

Η εφαρμογή σας δίνει την δυνατότητα να ελέγξετε και να διορθώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Η επικαιροποίηση των προσωπικών σας στοιχείων είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να ενημερωθείτε για τυχόν μεταβολές που μπορεί να επέλθουν στην ιδιοκτησία σας κατά τη διενέργεια της Ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων, μετά το πέρας της οποίας θα καταστούν αυτά οριστικά.

Ειδικότερα :

  • Τα γκρι πεδία (δηλαδή  επώνυμο, όνομα, ΑΦΜ, Ονομα πατρός, όνομα μητρός, τόπος γέννησης και ημερομηνία γέννησης) είναι στοιχεία από το μητρώο  της ΑΑΔΕ και δεν μπορούν να αλλάξουν στην εφαρμογή αυτή. Στην περίπτωση που επιθυμείτε οποιαδήποτε αλλαγή στα εν λόγω πεδία πρέπει να απευθυνθείτε στο μητρώο της ΑΑΔΕ.  Εφόσον πραγματοποιήσετε την αλλαγή στο μητρώο της ΑΑΔΕ, η αλλαγή αυτή θα φανεί στην εφαρμογή επικαιροποίησης προσωπικών στοιχείων το αργότερο σε διάστημα επτά ημερών.
  • Αν στο παρελθόν έχετε κάνει χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, τα υπόλοιπα πεδία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα από το προφίλ του χρήστη των εν λόγω εφαρμογών (π.χ. ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης κτηματολογίου, υποβολή αντιρρήσεων δασικού χάρτη κλπ.).
  • Αν δεν έχετε κάνει χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, τότε εμφανίζονται προ συμπληρωμένα τα στοιχεία της ταυτότητας και τα στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας από την ΑΑΔΕ. Επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε διόρθωση σε αυτά τα πεδία δεν επιφέρει και μεταβολή στα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
  • Μετά την επικαιροποίηση των προσωπικών σας στοιχείων στην παρούσα φόρμα, ενημερώνεται το προφίλ χρήστη το οποίο επισημαίνεται ότι είναι ενιαίο για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο.

1.    Δεν διαπίστωσα κανένα σφάλμα στα στοιχεία της Ανάρτησης που με αφορούν. Πρέπει να προβώ σε άλλη ενέργεια?

Εφόσον συμφωνείτε με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

2.    Στο απόσπασμα της Ανάρτησης αναγράφεται ως παρατήρηση ότι εκκρεμεί η προσκόμιση του πιστοποιητικού μεταγραφής. Τι πρέπει να κάνω

Μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος (ατελώς) και να επισυνάψετε αρχείο με το σκαναρισμένο πιστοποιητικό μεταγραφής,     μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «E-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».  στην επιλογή ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ-ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.

Εναλλακτικά

 Πρέπει να καλέσετε στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468 ώστε να προγραμματιστεί ραντεβού με το γραφείο κτηματογράφησης  για να υποβάλλετε  αίτηση κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων.

3.    Δεν έχω υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας. Τι κάνω?

Οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα δήλωση  για δικαιώματα που έχουν αποκτήσει, έχουν ακόμα τη δυνατότητα να το κάνουν, ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. 

Επίσης κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά νέο δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. από κληρονομιά, αγορά κ.λ.π.) πρέπει να υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο, ανεξαρτήτως από το αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν θα μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

4.    ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ που οι τίτλοι κτήσεις τους είχαν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο πριν την Ανάρτηση (εκπρόθεσμες δηλώσεις)

Εάν έχετε παραλείψει να υποβάλλετε δήλωση για δικαιώματα που είχατε αποκτήσει πριν την Ανάρτηση και οι τίτλοι τους έχουν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο, μπορείτε να υποβάλλετε τώρα δήλωση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». 

 

5.    ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ που οι τίτλοι κτήσεις τους δεν έχουν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο

(Νέα δικαιώματα που οι τίτλοι κτήσεις τους δεν έχουν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο)

Εάν κάποιος έχει αποκτήσει νέα δικαιώματα από την έναρξη της Ανάρτησης και μετά:

Α. Συμπληρώνει το έντυπο Δ2 της δήλωσης

Β. Απευθύνεται στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468   προκειμένου να κλείσει ραντεβού με το Γραφείο Κτηματογράφησης ή 

Γ. Προσέρχεται στο προγραμματισμένο ραντεβού με συμπληρωμένο το έντυπο Δ2, αντίγραφο αποδεικτικού ΑΦΜ, φωτοτυπία της ταυτότητάς του, το συμβόλαιό του και τυχόν τοπογραφικό ώστε να γίνει:

  • Έλεγχος της δήλωσης
  • Υπολογισμός του τέλους
  • Εκτύπωση του Έντυπου Οφειλών Πάγιου Τέλους Κτηματογράφησης

Δ.  Καταβάλει το πάγιο τέλος κτηματογράφησης στην τράπεζα

Γ.  Υποβάλει όλα τα παραπάνω έγγραφα μαζί με τα σχετικά έγγραφα του συμβολαιογράφου  στο Υποθηκοφυλακείο.

Το υποθηκοφυλακείο σε μεταγενέστερο χρόνο μετά τη μεταγραφή του συμβολαίου διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα στο Γραφείο Κτηματογράφησης. 

Ενναλακτικά 

Για την υποβολή δήλωσης από την έναρξη της ανάρτησης, ο υπόχρεος σε υποβολή θα μπορεί πλέον να υποβάλει τη δήλωσή του και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email), στην ηλεκτρονική διεύθυνση pka-dilosis@anartisi-amaliadas.gr

Επισυνάπτοντας τα ακόλουθα

α)  ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, που εκδίδεται μέσω του  gov.gr, για την   ταυτοποίηση των στοιχείων του προσώπου αναγράφοντας σε αυτή τα παραπάνω στοιχεία είναι αληθή.

β) το συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο έντυπο Δ2 (σαρωμένο)

γ) ο τίτλος της μεταγραπτέας πράξης (σαρωμένος)

δ)  το τοπογραφικό διάγραμμα, εφόσον αναφέρεται στην πράξη (σαρωμένο)

Στη συνέχεια το γραφείο κτηματογράφησης  καταχωρίζει τη δήλωση στην online εφαρμογή και αποστέλλει στον δικαιούχο με email το έντυπο Δ2 υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από το Γραφείο Κτηματογράφησης καθώς και το έντυπο «Προσωρινής Καταχώρισης και Υπολογισμού Παγίου Τέλους»,   από την ορισθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση.

Ο δηλών Καταβάλει το πάγιο τέλος κτηματογράφησης στην τράπεζα

Υποβάλει όλα τα παραπάνω έγγραφα μαζί με τα σχετικά έγγραφα του συμβολαιογράφου  στο Υποθηκοφυλακείο.

  

6.    Δεν θυμάμαι αν έχω υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο για την ιδιοκτησία μου . Τι πρέπει να κάνω?

Μπορείτε να ελέγξετε με χρήση των κωδικών taxisnet, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «E-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»  αν το δικαίωμά σας επί του ακινήτου σας έχει συμπεριληφθεί στην ηλεκτρονική Ανάρτηση.

Σε περίπτωση που δεν βρείτε στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα σας στην ηλεκτρονική Ανάρτηση, τότε πρέπει να καλέσετε στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468 ώστε να προγραμματιστεί ραντεβού με το γραφείο κτηματογράφησης  για να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

7.    Γιατί δεν βλέπω στην ηλεκτρονική Ανάρτηση τα δικαιώματά μου ενώ έχω υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο πριν τις  21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2020? 

Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώσατε αλλά δεν παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική Ανάρτηση, τότε είτε τα δικαιώματα σας δεν εντοπίστηκαν, ή τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν κρίθηκαν επαρκή ή δεν έχετε καταβάλλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καλέσετε στο  τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468  ώστε να κλείσετε ραντεβού για επιτόπου παρουσία σας στο γραφείο κτηματογράφησης για να σας δοθούν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

8.    Γιατί δεν βλέπω στην ηλεκτρονική Ανάρτηση τα δικαιώματά μου ενώ έχω υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο μετά τις 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020? 

Η κτηματολογική βάση της Aνάρτησης περιλαμβάνει τα δικαιώματα που δηλώθηκαν μέχρι 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020. Από την ημερομηνία αυτή και μετά συνεχίζεται η επεξεργασία των νέων δηλώσεων, το αποτέλεσμα της οποίας θα φανεί σε επόμενο στάδιο.

9.    Πως υποβάλω αίτηση διόρθωσης;

Ψηφιακά, ΕΔΩ μέσω κωδικών TAXIS, επισυνάπτοντας τα ανάλογα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά σας και καταβάλλοντας 5 Ευρώ μέσω κάρτας πληρωμών. 

Κατ’ εξαίρεση και μετά από συνεννόηση με το Γραφείο Κτηματογράφησης μπορεί να υποβληθεί σε αυτό, μόνο με ραντεβού στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468

Έντυπο Διόρθωσης

Έντυπο Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος (Η υποβολή αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος είναι δωρεάν).

 

10.Χρειάζομαι επιπλέον πληροφορίες.

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία επικοινωνήστε με το  Γραφείο Κτηματογράφησης  στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468  

ή

στείλτε μήνυμα στο email: ktimatologio@anartisi-amaliadas.gr  στο οποίο εφόσον οι πληροφορίες που ζητάτε δεν είναι γενικές αλλά εξατομικεύονται, πρέπει για την ταυτοποίηση του προσώπου του δικαιούχου, να στείλετε  ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση  (του δικαιούχου του ακινήτου), η οποία εκδίδεται  ηλεκτρονικά μέσω του  gov.gr, όπου στο ελεύθερο κείμενο θα αναγράφεται: «Τα παραπάνω στοιχεία είναι αληθή».

11.Τι πρέπει να επισυνάψω μαζί με το έντυπο της αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων?

Μαζί με την αίτηση επισυνάπτετε κατά περίπτωση τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αιτούμενη διόρθωση. 

Στις περιπτώσεις που η αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων αφορά σε διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων  του γεωτεμαχίου (π.χ. εμβαδόν, όρια), όπου δεν υπάρχουν υλοποιημένα όρια επί του εδάφους, τότε η αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων θα πρέπει να συνοδεύεται από εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα.

12.Στην ηλεκτρονική Ανάρτηση διαπίστωσα ότι υπάρχει σφάλμα πληκτρολόγησης σε κάποιο από τα : στοιχεία  τίτλου, εκδότη, στοιχεία μεταγραφής, χρήση, αριθμό κτιρίου στον τίτλο, αριθμός ορόφου στον τίτλο, εμβαδόν δήλωσης/τίτλου γεωτεμαχίου, και το ποσό στις εμπράγματες ασφάλειες και κατασχέσεις

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε σφάλμα πληκτρολόγησης σε κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία, αρκεί η συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος (ατελώς,) στην οποία θα περιγράψετε το ανωτέρω πρόδηλο σφάλμα που διαπιστώσατε.  Στην αίτηση αυτή θα επισυνάψετε αντίγραφο της σελίδας του αποσπάσματος όπου θα έχουν σημειωθεί τα προς διόρθωση στοιχεία. Η αίτηση και τα συνημμένα της υποβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». 

13.Ρύθμιση ημιυπαίθριου  ή τακτοποίησης αυθαιρέτου

Η επιφάνεια του ρυθµισµένου («τακτοποιηµένου»)   ηµιυπαιθρίου και άλλου χώρου δεν προσµετράται στο συνολικό εµδαδόν της διηρηµένης ιδιοκτησίας , παρά µόνον στις περιπτώσεις εκείνες ,στις οποίες έχει επακολουθήσει της ρύθµισης, τροποποίηση του συµβολαίου συστάσεως διηρηµένων ιδιοκτησιών και γίνεται ρητή αναφορά σε συνολικό εµβαδόν (συµπεριλαµβανοµένου του εµβαδού του ρυθµισµένου χώρου).

Επομένως αν η ρύθμιση δεν αναφέρεται σε συμβόλαιο δεν δηλώνεται στο κτηματολόγιο.

Αν η ρύθμιση έχει συμπεριληφθεί σε συμβόλαιο , τότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος (ατελώς) και να επισυνάψετε αρχείο με το σκαναρισμένο  συμβόλαιο που αναφέρει τα τετραγωνικά κατόπιν της ρύθμισης.

Η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά  μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr  του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες», την επιλογή ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ-ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Ή με κατάθεση στο γραφείο κτηματογράφησης μόνο κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468

 

14.Αλλαγή ψιλής κυριότητας σε πλήρη κατόπιν θανάτου του επικαρπωτή

Περίπτωση 1. ΠΡΟΣΩΠΟ Α ΨΙΛΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΤΑ 100% ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ Β ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗΣ ΚΑΤΑ 100% Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ

Ο ψιλός κύριος  πρέπει να υποβάλει αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος (ατελώς) και να επισυνάψει αρχείο με τη σκαναρισμένη  Ληξιαρχικη Πραξη Θανάτου, ηλεκτρονικά  μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»  στην επιλογή ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ-ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ή κατόπιν ραντεβού στο γραφείο κτηματογράφησης

Περίπτωση 2. ΠΡΟΣΩΠΟ Α ΨΙΛΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΤΑ 100% ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ Β ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗΣ ΚΑΤΑ 50% Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ

  Το πρόσωπο Α αποκτά πλέον το 50% της ψιλής κυριότητας και το 50% της πλήρους κυριότητας οπότε πρέπει να υποβάλει νέα δήλωση για το 50% της πλήρους κυριότητας καταβάλλοντας  πάγιο τέλος κτηματογράφησης και επισυνάπτοντας την τη σκαναρισμένη  Ληξιαρχικη Πραξη Θανάτου, ηλεκτρονικά  μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ   στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». 

  ή

κατόπιν ραντεβού στο γραφείο κτηματογράφησης στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468

15.Έχω αλλάξει ταυτότητα ή/και δ/νση ή/και τηλέφωνο ή/και email

Μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». θα εισέλθετε στη φόρμα επικαιροποίησης προσωπικών στοιχείων και θα επικαιροποιήσετε τα στοιχεία που έχουν αλλάξει (ατελώς). Επίσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος επισυνάπτοντας αντίγραφο της νέας ταυτότητας.

16.Διαφωνώ με το σχήμα ή/και τα όρια του γεωτεμαχίου μου.

Υποβάλλετε αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων με την οποία να στοιχειοθετείται η αιτούμενη διόρθωση. Εφόσον το γεωτεμάχιο δεν έχει υλοποιημένα όρια στην αίτηση πρέπει να επισυνάψετε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». 

17.Διαφωνώ με το εμβαδόν κτηματογράφησης που έχει αποδοθεί στο γεωτεμάχιο μου.

Το εμβαδόν κτηματογράφησης ενδέχεται να διαφέρει από το εμβαδόν που δηλώσατε. Εάν η διαφορά αυτή είναι μικρότερη από την αποδεκτή απόκλιση,  οφείλεται στις προδιαγραφές ακρίβειας του Κτηματολογίου και δεν είναι απαραίτητο να προβείτε σε κάποια ενέργεια.

Στην περίπτωση που η διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εμβαδού και του εμβαδού κτηματογράφησης υπερβαίνει την αποδεκτή απόκλιση ή και η θέση ή και το σχήμα του γεωτεμαχίου δεν είναι σωστά, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων με την οποία να στοιχειοθετείτε η αιτούμενη διόρθωση.

Εφόσον το γεωτεμάχιο δεν έχει υλοποιημένα όρια, στην αίτηση πρέπει να επισυνάψετε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα. Η αίτηση  και τα συνημμένα της μπορεί να υποβληθεί μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». 

18.Στην ηλεκτρονική Ανάρτηση εμφανίζεται ποσοστό δικαιώματος πλήρους κυριότητας 75%, αλλά εν τω μεταξύ απέκτησα το υπόλοιπο 25% από κληρονομιά . Τι πρέπει να κάνω?

Πρέπει να υποβάλλετε νέα δήλωση και για το νέο ποσοστό (25%) που αποκτήσατε.  

19.Περίπτωση κατάργησης αναρτηθέντος δικαιώματος π.χ. παραίτηση από δικαίωμα επικαρπίας, άρση υποθήκης, εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, άρση κατάσχεσης, άρση διαλυτικής αίρεσης, κατάργηση δουλείας, λοιπών εγγραπτέων δικαιωμάτων του Δήμου λόγω εξόφλησης της αποζημίωσης προς αυτόν κλπ:

Υποβάλλετε   έντυπο Δ2«Δήλωση κατάργησης εγγραπτέου δικαιώματος» και δεν καταβάλλονται πάγια τέλη κτηματογράφησης. Πρέπει να καλέστε στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468   για να κλείσετε ραντεβού με το γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να γίνει η κατάθεση της αίτησης.

20. Περίπτωση προσκόμισης πράξης εξόφλησης:

Υποβάλλετε   έντυπο Δ2«Δήλωση κατάργησης εγγραπτέου δικαιώματος» και δεν καταβάλλονται πάγια τέλη κτηματογράφησης. Πρέπει να καλέστε στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468 για να κλείσετε ραντεβού με το γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να γίνει η κατάθεση της αίτησης.

 

21.Περίπτωση προσκόμισης πράξης αποδοχής κληρονομιάς δυνάμει της οποίας δεν μεταβάλλονται τα στοιχεία της εγγραφής, όπως αυτή έχει καταχωριστεί στα αναρτηθέντα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία.

Σε περίπτωση που έχετε υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο για δικαίωμα που αποκτήσατε ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος ή ως κληρονόμος εκ διαθήκης και εκ των υστέρων συντάξατε πράξη αποδοχής κληρονομιάς η οποία δεν μεταβάλλει τα στοιχεία της εγγραφής όπως αυτή έχει καταχωριστεί στην Ανάρτηση,  πρέπει να υποβάλλετε τη δήλωση Δ2 χωρίς να καταβάλετε πάγια τέλη κτηματογράφησης. Πρέπει να καλέστε στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468  για να κλείσετε ραντεβού με το γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να γίνει η κατάθεση της δήλωσης.

Προσοχή! Στην περίπτωση κατά την οποία, δυνάμει της πράξης αποδοχής κληρονομιάς μεταβάλλονται οποιαδήποτε στοιχεία της καταχωρηθείσας στην Ανάρτηση εγγραφής (π.χ. ποσοστό δικαιώματος κλπ) απαιτείται υποβολή αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων.  Πρέπει να καλέστε στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468  για να κλείσετε ραντεβού με το γραφείο κτηματογράφησης προκειμένου να γίνει η κατάθεση της αίτησης.

 

22.  Υποβολή αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων στην περίπτωση που η διόρθωση αφορά σε ακίνητο με πλείονες συνδικαιούχους.

 

Παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης και υποβολής αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων από έναν μόνο εξ αυτών, με μοναδική προϋπόθεση την επισύναψη  στην αίτηση διόρθωσης είτε υπεύθυνων δηλώσεων των λοιπών συνδικαιούχων, με το γνήσιο της υπογραφής τους, είτε δηλώσεων ενώπιον συμβολαιογράφου. Επί των ως άνω δηλώσεων οι συνδικαιούχοι δηλώνουν ότι συμφωνούν με το αίτημα το οποίο περιγράφεται στην αίτηση διόρθωσης.

 

23.  Στις περιπτώσεις αιτήσεων διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων για διόρθωση σε γεωμετρικά στοιχεία του γεωτεμαχίου όπου δεν υπάρχουν υλοποιημένα όρια επί του εδάφους   

 

Στην περίπτωση αυτή η αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων θα πρέπει να συνοδεύεται από εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα.

 

 

24.   Μεταβιβάσεις ή δικαστικές ενέργειες μετά την έναρξη της Ανάρτησης

Από την έναρξη της Ανάρτησης, για οποιοδήποτε συμβόλαιο ή δικαστική ενέργεια που αφορά στο ακίνητό σας θα χρειαστείτε Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου.

Μπορείτε να υποβάλλετε ηλεκτρονικά αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». 

Εναλλακτικά καλέστε στο τηλέφωνο 26220-27838 ή στο 26210–27468 ώστε να προγραμματιστεί ραντεβού για την υποβολή της αίτησης και την παραλαβή του πιστοποιητικού από το γραφείο κτηματογράφησης.

Προσοχή, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτησή σας, συνιστάται να έχετε μαζί σας το απόσπασμα κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων της Ανάρτησης το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες  μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες». 

 

25.ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Για την χορήγηση πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου υπάρχει πλέον η δυνατότητα να υποβάλλεται αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr του φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στο «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» , την επιλογή ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ-ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Κατά την εισαγωγή σας στο σύστημα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή της αίτησης για πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.

Με αυτό τον τρόπο το πιστοποιητικό θα σας αποσταλεί στο email σας χωρίς να χρειάζεται η μετάβασή σας στο γραφείο κτηματογράφησης

Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να καλέσετε στο 26220-27838 ή στο 26210–27468   προκειμένου να κλείσετε ραντεβού με το Γραφείο Κτηματογράφησης 

 

26.ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

 Επί του πιστοποιητικό κτηµατογραφούµενου ακινήτου: αναγράφεται ο Κωδικός Αριθµός Εθνικού Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ) του ακινήτου που αφορά η συµβολαιογραφική πράξη που συντάσσεται στον κρίσιµο χρονικό διάστηµα, όπως αυτό (το ακίνητο) έχει κτηµατογραφηθεί µέχρι τη στιγµή της ανάρτησης των στοιχείων και περιέχονται στοιχεία εκ του προσωρινού κτηµατολογικού διαγράµµατος της ανάρτησης. 

 Σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο για το οποίο ζητείται η χορήγηση πιστοποιητικό κτηµατογραφούµενου ακινήτου δεν έχει εντοπιστεί ή έχει εντοπιστεί λανθασµένα στα στοιχεία της ανάρτησης, τότε ο/οι αιτούµενος/οι οφείλει/ουν να εντοπίσει/ουν ορθά επί των προσωρινών κτηµατολογικών στοιχείων και να λάβει/ουν το/τα πιστοποιητικό/ά κτηµατογραφούµενου ακινήτου, στο οποίο θα αναγράφεται ο Κωδικός Αριθµός Εθνικού Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ) που αφορά στο ορθώς εντοπισµένο ακίνητο, το οποίο άλλωστε περιγράφεται στην υπό σύνταξη συµβολαιογραφική πράξη.

Εάν το εντοπισθέν ακίνητο είχε αποτυπωθεί εντός ευρύτερης περιοχής τότε χορηγείται πιστοποιητικό κτηµατογραφούµενου ακινήτου µε τον Κωδικό Αριθµό Εθνικού Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ) της ευρύτερης περιοχής µε τα στοιχεία του αντίστοιχου προσωρινού κτηµατολογικού διαγράµµατος της ευρύτερης περιοχής.

Σε καµία περίπτωση δεν εκδίδεται πιστοποιητικό κτηµατογραφούµενου ακινήτου για ανεντόπιστο ακίνητο.

Το πιστοποιητικό κτηµατογραφούµενου ακινήτου εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και χορηγείται σε οποιαδήποτε από τα συµβαλλόµενα µέρη ή στους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, στους συµβολαιογράφους ή νόµιµους αναπληρωτές τους ή σε οποιοδήποτε νόµιµα εξουσιοδοτηµένο πρόσωπο των προαναφερθέντων προσώπων.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου καταβάλλεται στο Γραφείο Κτηµατογράφησης πάγιο τέλος πέντε (5) ευρώ.

Copyright © 2024 Κτηματολόγιο Αμαλιάδας | Webhosting and developing by Aspx.gr